En fraktur är en skada på ett ben som bryter dess integritet. En benfraktur kan uppstå som ett resultat av ett fall, ett kraftigt slag, överdriven belastning och påverka vilken del av den nedre extremiteten.

Vid fraktur eller misstänkt fraktur bör du omedelbart konsultera en läkare för att påbörja behandlingen i tid, undvika eventuella komplikationer och förkorta återhämtningsperioden. För att boka tid hos en läkare, fyll i formuläret på hemsidan.

Typer av frakturer

Genom arten av fragmentens placering särskiljs sprickor med förskjutning och utan förskjutning. Typen av förskjutning beror på riktningen av den traumatiska kraften, såväl som dragningen av musklerna som är fästa vid en eller annan del av benet.

Dessutom finns slutna och öppna sprickor. Med en sluten fraktur kränks inte hudens integritet, medan en öppen fraktur åtföljs av hudskador och bildandet av ett öppet sår. I nästan alla fall kräver en öppen fraktur akut kirurgisk ingrepp.

Dessutom finns det enkla (bildning av 2 benfragment), finfördelade (bildning av 3 eller fler benfragment) och multipla (fraktur av olika ben på en lem) frakturer.

Ofta, efter en fraktur, uppstår svullnad. Detta är ibland förknippat med försämrat blodflöde i skadeområdet, men ibland kan skador på muskelvävnad också vara orsaken. Ödem kan uppstå både direkt efter en skada och en lång tid efter den.

Diagnos

Den dygnet runt diagnostiska avdelningen är utrustad med den modernaste utrustningen, vilket gör att du kan ställa en diagnos och omedelbart påbörja behandlingen.

Behandling av ett brutet ben

Konservativ eller kirurgisk behandling används beroende på arten, typen av fraktur och patientens ålder. I det första fallet immobiliseras den skadade extremiteten med ett longet bandage tills ödemet avtar, sedan appliceras ett sista plåster eller plast (polymer) bandage.

Längden på det slutliga förbandet beror på många faktorer, inklusive frakturens läge och komplexitet, och kan variera från 1 till 4 månader

Kirurgisk behandling av frakturer (osteosyntes) utförs vanligtvis i komplexa fall (öppna, sönderdelade frakturer, frakturer med förskjutning). Även frakturer utan förskjutning opereras om det finns stor risk för att det ska uppstå. För att fixera fragment används olika metallstrukturer (plattor, stift), som gör det möjligt att fixera benet i rätt anatomisk position, inte använda extern immobilisering och starta tidig rehabilitering. Efter fusion (läkning) av en fraktur behöver metallfixatorer i de flesta fall inte avlägsnas, men ibland kan de tas bort av medicinska skäl eller patientens önskemål.

Rehabilitering efter ett brutet ben

Återhämtning efter en fraktur kan göras kl. Här finns ett komplett utbud av procedurer, tekniker och anordningar som gör att patienten kan återgå till ett normalt liv på kortast möjliga tid.

Som regel sträcker sig återhämtningstiden efter en fraktur i den nedre extremiteten från en till flera månader.

Categories:

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *